A french press használata

41gBSNXd2VL._SY300_A french press-t Magyarországon dugattyús kávéfőzőnek is hívják, mi inkább az előbbi kifejezést részesítjük előnyben.  A french press-el könnyű kávé készíthető. Mégis sokan elrontják, mert nem figyelnek eléggé a mennyiségekre, az extraktációs időre, és bizonytalanok az elkeverés és átnyomás tekintetében.

Alább egy recept Tim Wendelboe-től, amivel kiváló french press kávé készíthető.Az elkészítéshez a következőkre van szükségünk: french press, kávékiöntő, 2 ecőkanál, stopper, 96°C-os víz, őrlő, jó minőségű kávé.

1.Őröljük le a kávét. Az őrlemény durvasága valahol a filterkávé és az áztatott kávé között legyen. Használjunk világos vagy közepes pörkölésű kávét.

2.Mérjük ki az általunk kívánt italmennyiséghez szükséges őrleményt – 60-70g őrleményre van szükségünk 1 liter vízhez.

3.Forraljuk fel a vizet.

4.Engendjük ki a csapból a forró vizet, és melegítsük fel vele a french presst. Amikor már felmelegedett, öntsük ki belőle a melegvizet.

5.Tegyük be az őrleményt a french press-be.

6.Öntsük a 96°C-os víz felét a kávéra.

7.Keverjük el a kávét kanállal, amíg a teljes kávémennyiség el nem ázik. Ez fontos, mert a frissen őrölt kávé „megdagad”, a gáztartalma miatt, így a mennyisége többnek tűnik.

8.Öntsük a a 96°C-os víz másik felét a kávéra.

9.Áztassuk a kávét 4 percig.

10.Négy perc után keverjük meg a kávé „kérgét” a felszínen, hogy az őrlemény lessüllyedjen az aljára. Az evőkanállal halászuk le a drapp színű habot a felszínről.

11.Tegyük fel a „kupakot”, és nyomjuk át a kávét. Ekkor elválik az őrlemény az italtól.

12.Öntsük át a kávét tiszta termoszba, vagy kiöntőbe. Magából a french-press-ből is felszolgálhatjuk a kávét, de figyeljünk arra, hogy ne álljon benne sokáig.