Filterkávé készítés

hariogift477x600A filterkávé készítő eszközünk lehet gépi, vagy kézi. Az olcsó gépi filterkávé készítőknél jobban ajánljuk a kézi eszközöket, „csöpögtetőket” mivel ennél a kávékészítési eljárásnál is cél, hogy az extraktáció minél egyenletesebben történjen. Az egyszerű házi gépi filterkávé készítőkben az őrlemény nagyrésze feltapad a szűrő falára. Középen pedig, ahol a túlmelegített víz folyamatosan csorog ugyanarra a pontra, a kávé túlextraktálttá válik. Ennél lénygesen jobb eredményt érhetünk el a Hario V60, vagy más hasonló kézi filter használatával. A V60 mára sokhelyütt szinonímmá is vált a kézi filterkávéval. A csöpögtetett kávé alapvetően hosszú ital, amely hasonlítható egy Americano-hoz, de annál több oldott anyagot tartalmaz, így erősebb.

 

Alább egy recept Johanna Wechselberger-től:

Az elkészítéshez a következőkre van szükségünk: mérleg, üveg kiöntő, Hario V60 szűrőtartó, szűrőpapir, vízmelegítő kancsó, őrlő, jó minőségű kávé. Használjunk világos vagy közepes pörkölésű kávét.

– Helyezzük a szűrőpapír tartót az üveg kiöntő peremére

– Helyezzük a szűrőpapírt a tartóba, és simítsuk vissza úgy, hogy ráakadjon a szűrőtartó külső peremére. Ez segít, hogy egyenletesen feküdjön föl a tartó falára. Ezután hideg vízzel nedvesítsük meg a szűrőpapírt

– Töltsük a kávé őrleményt a szűrőbe, és finoman rázzuk meg, hogy a felszíne egyenletes legyen, de ne nyomjuk le. Használjunk 50-65g közepesen finom őrleményt literenként

– Helyezzük az egészet egy konyhai mérlegre, és nullázzuk le

– Egy szűk csőrű kiöntővel öntsünk vizet az őrleményre lassan úgy, hogy azzal az esetleges csomókat is szüntessük meg. A víz legyen 92-96°C-os. Ne töltsük fel teljesen a szűrőt. A víz mennyiségét az öntés során úgy szabályozzuk, hogy az őrlemény csak kb. 2cm-t emelkedjen. A vízsugárral folyamatosan kevergethetjük az elegyet a szűrőben.

– Az öntést akkor fejezzük be, amikor az italhoz szükséges vízmennyiséget elértük. Az ideális áztatási idő 4-6 perc, amit nem szabadna nagyobb mennyiségű ital készítésénél sem túllépni. Ha a kávé túl gyorsan lefolyik, az őrleményünk túl durva. Ha a kávé túl lassan folyik le, durvítsunk az őrleményen.