Kávé őrlés

Kávé őrlés

15549-2628660-shopw-2c755aKevéssé közismert tény, hogy a kávéital íze szempontjából a használt őrlő minősége fontosabb talán még a felhasznált kávé minőségénél is. Sokan nem fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő minőségű kávé őrlőt vegyenek. A kávéital minőségének szempontjából az őrlő minőségét nem szabad lebecsülni. Eszpresszó kávé, és csöpögtetett kávé készítésénél egyformán meghatározó az őrlő minősége, csakúgy, mint az őrlemény frissessége. Az őrlés során a forró vízzel érintkező kávé felületét növeljük meg. Minél finomabb az őrlemény, annál nagyobb felületen érintkezik a kávé a vízzel, így annál gyorsabban tudja kioldani az oldható anyagokat. Őrlőválasztásnál a cél, hogy minél egyenletesebb őrleményt produkáljon.

 

Hagyományos házi elektromos kávédarálók

A hagyományos házi kávédarálók nagy sebességgel forgó késpárral őrlik a kávészemeket. A hátránya ezeknek az, hogy az őrleményt erősen felmelegítik, ami gyors aromavesztést okoz. Emellett nagy mennyiségben termelnek nagyon finom port. Ugyanakkor az őrlemény egyáltalán nem egyenletes, kiszámítható és megismételhető. Ha a kiemelkedő ízt keressük, ezeknél az őrlőknél sokkal jobb lehetőségek is kínálkoznak.

 

Tárcsás és kúpos őrlők

A tárcsás örlőkben két lapos őrlőtárcsa forog egymással szemben. Az őrlemény finomságát a tárcsák közelítésével és távolításával állíthatjuk. Minél nagyobbak a tárcsák, annál kevésbé melegszenek, illetve annál enyhébb, és lassabb az őrlési folyamat. A kúpos őrlők finomabban bánnak a kávéval, és kisebb a melegedés, így az aromavesztés. A kúpos őrlők hosszabb fogakkal is rendelkeznek, így azonos mennyiség kevesebb forgással megőrölhető. Vagyis azonos idő alatt nagyobb kapacitással őrölnek. A kúpos őrlők hátránya, hogy jóval drágábbak.

 

Adagolós és „pofozós” őrlők

A kávé vagy közvetlenül a portafilterbe őrlődik, és csak a kívánt mennyiségben, vagy pedig egy adagoló tartályba. Ez utóbbi megoldás jelentős aromavesztéssel jár. Csak abban az esetben elfogadható az alkalmazása, ha a teljes leőrölt mennyiséget egy órán belül elhasználjuk. Különben az őrlemény nedvességet szív magába, ami rontja az aromákat, és megváltoztatja az ital lefolyását. Másik hátránya a „pofozós” őrlőknek, hogy nem lehet vele precízen kimért adagokat készíteni., így pazarló. Körülményesebb használata miatt több takarítanivalót is hagy maga után.

 

Tippek kávéőrléshez:

– mindig frissen őröljünk italkészítés előtt

– a babtartályba csak annyi kávét töltsünk, amennyit egy órán belül felhasználunk

– estére mindig ürítsük ki a babtartályt és az adagoló tartályt

– rendszeresen tisztítsuk az őrlőt. Ez nem csak a kávé íze miatt fontos (a hosszú ideig az őrlőben hagyott maradványok megavasodhatnak), hanem a gép élettartama miatt is. Kefével rendszeresen tisztítsuk a késeket.

– a babtartályt száraz ruhával töröljük át, hogy az olajtól és zsírtól megtisztítsuk

– cseréljük a késeket a gyártó előírásai szerint (pl. 500kg-onként)

 

Az őrlemény

Őrlésnél a célnk az, hogy minél egyenletesebb őrleményünk legyen. Ha a kések életlenek, az őrlemény túl durva lesz, ami a víz túl gyors átfolyását eredményezi, így nem lesz megfelelő a kioldott ízanyagok mennyisége. Ha pedig a kávé túl finomra van őrölve, akkor olyan anyagok is kioldódnak belőle, amelyeket nem akarunk, például keserű alkotóelemek. Az optimális eszpresszó extraktációs idő 25-30 másodperc körül van kávéfajtától függően. Az őrlőállítás egy közelítési folyamat, amelynek során ezeket az értékeket próbáljuk elérni, illetve méginkább a legfoinomabb ízt. Ha a víz túl lassan folyik le, az őrleményt durvítanunk kell, ha pedig túl gyorsan, akkor finomítanunk. Csöpögtetett kávékhoz, és frenchpress vagy aeropress kávékhoz durvább őrleményt használunk, mint eszpresszóhoz.

Grind-illustration-transparent3