Mokka kávé

A035_accessories_bialetti_moka-pot_6-cup_304x304A mokka kávéfőző a legolcsóbb alternatíva, ha eszpresszóhoz hasonló italt akarunk készíteni anélkül, hogy több százezer forintot költenénk gépre. A mokka kávéfőző tulajdonképpen nem eszpresszót készít, de egy erős kávét, amit legtöbbször egyszerűen csak mokkának nevezünk.

Az elkészítéshez a következőkre van szükségünk: mokka kávéfőző, víz, valamilyen melegítő, pl. gáztűzhely. Őrlő. Az őrleményt készítsük picivel durvábbra, mint eszpresszóhoz. Jó minőségű kávé. Világos vagy sötét eszpresszó pörkölés.

  1. Töltsük fel a kávéfőző alsó részét éppen csak a jel alattig. Ha előmelegített vizet használunk, a készítés rövidebb ideig tart. Így a kávé a szűrőben nem lesz annyi ideig kitéve a hőhatásnak, a kávénk íze finomabb lesz.
  1. Töltsük fel a szűrőt az őrleménnyel, és hozzuk a felszínét vízszintbe. Ne tömörítsük a kávét, mert az megnehezíti a víz átfolyását. Helyezzük be a szűrőt a kávéfőző alsó részébe.
  1. Csavarozzuk össze a kávéfőző alsó és felső részét.
  1. Tegyük fel a tűzre a kávéfőzőt. Figyeljük, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor a kávé a fölső kamrában elkezd kicsöpögni. Ekkor vegyük picit visszább a lángot.
  1. Amikor a felső kamra félig van, vegyük le a főzőt a tűzről, és hagyjuk egy percig állni, amíg a maradék kávé kifolyik.
  1. Azonnal szolgáljuk fel.