Szifonkávé

syphonAz elkészítéshez a következőkre van szükségünk: vákuumos kávékészítő (szifon), víz, melegítő, őrlő. Papir szűrő esetén az őrlemény legyen közepes, amely kicsivel nagyobb szemű, mint az espressohoz való. Használjunk világos vagy közepes pörkölésű kávét. Az őrlemény-víz arányt számoljuk ki egy 0,056 g/ml szorzóval. (pl. 360ml vízhez 360 x 0,056 = 20g kávét tegyünk).

  1. Töltsük fel az alsó üvegedényt vízzel. Előmelegített vizet használva lerövidíthetjük az elkészítési időt. A további melegítés hatására a víz a felső tartályba áramlik.
  1. Amikor a víz javarésze már a felső tartályban van, öntsük hozzá a kávé őrleményt, és gyorsan, de jól keverjük el. A víznek 90-92°C körül kell lennie. Ha túl meleg, keveréssel hűtsük. Ha nem elég meleg, helyezzük fel a felső tartály kupakját. Az első keverés után hagyjuk állni 45 másodpercig. Ezután keverjük meg újra.
  1. A második keverés után vegyük le a melegítőről. Ekkor az alsó tartály lehűlése miatt vákuum keletkezik. Ez a vákuum szívja le az italt a szűrőn keresztül az alsó tartályba. Az alsó tartályban erőteljes buborékozás jelzi, amikor a leszivárgás folyamata végetért.
  1. Felszolgálhatjuk a szifontartályból közvetlenül, vagy kiöntőből is.