Kávé tömörítés

coffee tamping1A tömörítés azt jelenti, hogy az őrölt kávét összenyomjuk a portafilterben (szűrőtartó), mielőtt azt rögzítenénk a géphez. Ez egy fontos mozzanat, mert ez biztosítja az ízanyagok megfelelő kioldását. A cél az, hogy az őrölt kávét egyenletesen nyomjuk össze, azonos magassággal a szűrőtartóban, hogy a kávén átfolyó víz mindenütt egyforma ellenállással találkozzon. A tömörítéshez tömörítőt használunk. Fontos, hogy a szűrő belső átmérőjével azonos átmérőjű tömörítőt használjunk. A jó tömörítés gyakorlást igényel, amelyet mérleg segítségével kell végeznünk. Ez segít, hogy eltaláljuk a helyes tömörítő erőt, amely 15-20 kg körül van. Az alkar merőlegesen kell, hogy álljon az asztalon megtámasztott szűrőre (függőlegesen). Ehhez a mozdulathoz az asztal magasságától függően egy kicsit ki kell fordulnunk oldalirányban a felsőtestünkkel. A potafilter megtámasztásához használjunk gumialátétet, az asztal és a szűrőtartó megóvása érdekében.

A kávé szűrőbe helyezésének folyamata.

1.töltsük fel a szűrőt a szükséges mennyiségű kávéval

2.a portafiltert egyszer koccintsuk a gumialátéthez, hogy az őrölt kávé a lehető legjobban kitöltse a teret. Ne „kocogtassuk” sokáig, mert az azt eredményezi, hogy a túl finom szemcsék leszállnak az aljára.

3.Simítsuk el a szűrőbe öntött kávé tetejét az ujjunkkal, vagy egy kis lapkával.

4.tömörítsünk

5.forgassuk meg nyomás nélkül a tömörítőt a szűrőben, hogy kisimítsuk a tömörített kávé tetejét

6.töröljük le az ujjunkkal a portafilter peremén maradt kávéőrleményt.