Specialty kávé csomagolás

specialty kave csomagolasAromaőrzés a csomagolás és tárolás során a specialty kávéknál

Az optimális íz kedvéért mindig a legjobb megoldás frissen pörkölt specialty kávét beszerezni, és minden egyes italhoz külön, azonnal leőrölni. Ehhez a legjobb megoldást a programozható on-demand őrlők adják, amelyekkel jól ki lehet adni a pontosan kimért kis adagokat.

Az ipari termelésű szemes kávét vákumcsomagolásban árulják, míg a frissen pörkölt kézműves kávékat rendszerint egyirányú szeleppel ellátott zacskókban árulják. Ez lehetővé teszi, hogy a szemek megszabaduljanak a gáztól néhány nap alatt. Mivel a frissen pörkölt kávészemek sejtjeiben a környezethez képest túlnyomás uralkodik, ezért a széndioxid kilép a lyukacsos sejteken, amíg a nyomás ki nem egyenlítődik. Az egyirányú szelep kiengedi a széndioxidot, de nem engedi meg az oxigén beáramlását.

specialty kávé szelepA specialty kávé nagyon erősen reagál a hidegre, melegre, hőmérsékletingadozásra, a párára, és az oxigénre. A csomag kinyitásakor azonnal megkezdődik az oxidáció. Ez az illékony anyagok eltűnnnek, a zsírsavak átalakulnak, és beszívja a nedvességet. Ezért a kávét nem hagyhatjuk estére az őrlőben, sem szemes formájában, sem leőrölve. Az így otthagyott kávé állott ízű, és kevesebb cremát ad.

A pörkölt kávé nedvességtartalma mindössze 1-5%, a környezeténél jóval alacsonyabb. Ezért a kávé szó szerint felszívja a környezetből a nedvességet, ami rossz hatással van az aromára. Az őrölt kávét soha nem szabad hűtőben tárolni. Amikor a hűtőből kivesszük, a meleg leveggő összegyűjti a nedvességet a kávé körül. A hűtőszekrények idegen illatai szintén negatívan befolyásolják az aromákat. Még két tipp, hogy kerüljük a nedvességel járó aromavesztést. A tejhabosítót soha ne tegyük közvetlenül az őrlő mellé. Az espresso gépet soha ne tegyük a mosogató tetejére.