A kotyogó kávéfőző a legolcsóbb alternatíva, ha eszpresszóhoz hasonló italt akarunk készíteni anélkül, hogy több százezer forintot költenénk gépre. A „mokka”, azaz kotyogó kávéfőző tulajdonképpen nem eszpresszót készít, de egy erős kávét, amit legtöbbször egyszerűen csak mokkának nevezünk.
Az elkészítéshez a következőkre van szükségünk: kotyogó kávéfőző, víz, valamilyen melegítő, pl. gáztűzhely, kávéörlő, (Az őrleményt készítsük picivel durvábbra, mint eszpresszóhoz) és jó minőségű kávé (Világos vagy sötét eszpresszó pörkölés). Íme a kotyogó receptünk:
Töltsük fel a kotyogó kávéfőző alsó részét éppen csak a jel alattig. Ha előmelegített vizet használunk, a készítés rövidebb ideig tart. Így a kávé a szűrőben nem lesz annyi ideig kitéve a hőhatásnak, a kávénk íze finomabb lesz.
Töltsük fel a szűrőt az őrleménnyel, és hozzuk a felszínét vízszintbe. Ne tömörítsük a kávét, mert az megnehezíti a víz átfolyását. Helyezzük be a szűrőt a kávéfőző alsó részébe.
Csavarozzuk össze a kávéfőző alsó és felső részét.
Tegyük fel a tűzre a kávéfőzőt. Figyeljük, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor a kávé a fölső kamrában elkezd kicsöpögni. Ekkor vegyük picit visszább a lángot.
Amikor a felső kamra félig van, vegyük le a főzőt a tűzről, és hagyjuk egy percig állni, amíg a maradék kávé kifolyik.
Azonnal szolgáljuk fel.
A kotyogó őshazája olaszország, és Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, aki 1919-ben alapította cégét és 1933 dobta piacra a „Mokka”-t azaz a kotyogót. A z eszköz népszerűsége azóta töretlen. Persze megjelentek azóta a jobbnál jobb espresso gépek, de a kotyogó mindig megmarad a legegyszerűbb eszköznek, egyfajta történelmi sármmal.
Ha megjött a kedved a kotyogó használatához, tudunk hozzá kávét ajánlani frissen pörkölt specialty kávéjaink közül. Itt a WEBSHOP-ban éred el kávéinkat.